HACCP

HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) jest systemowym postępowaniem mającym na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji. Jest to również system mający na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej i potrzeb klientów.

GMP Dobra Praktyka Wytwarzania (ang. Good Manufacturing Practice) – oznacza zestaw standardów stosowanych w produkcji przemysłowej, a coraz częściej także w gastronomii.

IPM natomiast to Integrated Pest Management czyli "zintegrowana ochrona przed szkodnikami" jest całościowym podejściem, które integruje szereg praktyk gospodarczych w kontroli szkodników. Obejmuje monitoring występownia oraz pozwala dobrać siły i środki tak by podjęte działa były uzasadnione z punktu widzenia ekonomii i bezpieczeństwa.

Coraz więcej zakładów gastronomicznych i produkcyjnych dostrzega zalety płynące ze zintegrowanych rozwiązań monitorując stan sanitarny obiektów. Tendencje legislacyjne państw UE coraz częściej wprowadzają konieczność korzystania ze zintegrowanych systemów kontroli szkodników przez przedsiębiorców różnych branż. Rozwiązania te podnoszą jakość oraz zmniejszają straty powstałe w wyniku działalności szkodników. Wszystkie firmy sektora spożywczego mają obowiązek wdrożenia HACCP.

Napisz do nas

imię i nazwisko
telefon
e-mail
Miejscowość
wiadomość

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.   Dowiedz się więcej [zamknij]